Berättarträffarna i skolan i samband med bibliotekstiden.
Senaste året har samtliga husen på Härön, inklusive äldre numera rivna hus, fått detaljerade uppgifter på hemsidan om Häröns historia. Alla hus har en faktaruta med uppgifter om vilken hustyp det är, byggnadsår och eventuella reparationer, ombyggnader etc. Det finns även foton på alla hus. När det funnits underlag på mer ”formella” dokument finns även det inlagt. På en del hus har många intressanta uppgifter och gamla fotografier lämnats, på andra finns nästan inga fler fakta än att huset existerar. Nya uppgifter tas tacksamt emot för att kunna fylla på efter hand .
Under senaste året har vi även fått några gamla filmer som håller på att redigeras från VHS-format, några har hunnit bli publicerade. Berättelser och anekdoter har fyllts på. Ett stort antal dokument från verksamheten kring Magasinet har skannats in. Det äldsta är från 1840.
Hemsidan www.haronshistoria.se uppdateras löpande allteftersom nytt material blir färdigbearbetat.
Välkomna med bidrag och att delta i träffarna!
Christer & Laila
Dödenmästerskapen hålls i juli varje år. Läs om reglerna för "Döden"
Korrigerat.
Juniorfinalister
Seniorfinalister
Totalrankingen för 1996 - 2019
(pdf)
Under alla tider har folk rott men det är först på senare tid det har varit för nöjes skull. Tidigare var rodden förknippad med det hårda slitet på havet för att skaffa mat för dagen men också för att över huvud kunna förflytta sig mellan öar som i fallet Härön - Kyrkesund.
Här kan du läsa mer om ö-rodden
Några av åren finns rodden också fångad på bild.
Vill du veta hur en dories byggs. Se här
För första gången sedan 1964 byggdes en båt på Härön - en fullskalig Dories.
Båten byggdes i Arne Kristenssons sjöbod av Christer Mattiasson. Även andra hjälpsamma händer fanns. Evert Olssons dories stod modell för bygget. Originalet är byggt av Hilmer i Änga strax före kriget, nämligen till Lennart Svenssons 17:årsdag 3:je februari 1940.
Projetet fullföljdes under våren 2007. Se bilderna här
Trevligt reportage i ST tidningen
Lasse Larsson har forskat en hel del om medicinhistoria i Bohuslän och presenterat detta på en egen hemsida. Lasse har även skrivit två böcker. Mer om detta...
Anders Jungegård skrev under åren 1960-1995 ett antal dikter som har skänkts till HIF. Läs och njut! TACK till Alice Jungegård och Olle Olsson för denna kulturskatt.
En samling med 14 dikter (pdf)