Härön (HIF)

Häröns Brandvärn & HLR

I händelse av olycka

I HÄNDELSE AV EN OLYCKA


Vid en olycka, brand eller sjukdomsfall:

  1. Ring alltid 112. Uppge att du befinner dig på Härön utanför Tjörn och ange din adress. Använd gärna SOS-alarms app 112, då får larmcentralen din position direkt. Ladda gärna ner den så du har lätt tillgänglig.

 

  1. Ge ”extra” information. Kom ihåg att SOS Alarm inte har någon lokalkännedom om Härön. Förklara att ön är bilfri, att det finns en personfärja dagtid och att det kan vara långt att gå.

 

Vid brand eller annan olycka på ön

Följ dessa steg:

       Rädda

  • Hjälp de nödställda att ta sig i säkerhet. Prioritera din egen säkerhet och undvik att ta onödiga risker.

 

       Varna

  • Varna andra i närheten så att de kan ta sig i säkerhet i god tid.

 

       Larma

  • Ring 112 och ge så mycket information som möjligt om situationen.

 

       Släck

  • Om det är säkert, försök att släcka elden med tillgängligt material, som brandsläckare eller trädgårdsslang. Brandsläckare finns utplacerade i röda skåp längs vägen och de flesta hushåll har en trädgårdsslang. Ta inga onödiga risker.

Posthuset -Häröns Servicehus


Häröns eget servicehus spelar en viktig roll för alla som vistas på ön. Det ligger vid lekplatsen, strax norr om färjeläget.


Här hittar du det lokala brandvärnet, postboxar, tidningsutdelning och information om det vad som händer på ön.


Om du vill dela med dig av information kan du använda anslagstavlan eller Facebook-gruppen

"Vi på Härön" (sluten grupp)

Häröns Posthus Servicehus

Häröns brandvärn

Häröns brandvärn är en frivilligorganisation som är en del av Räddningstjänsten Storgöteborg och reglerad i lagen om skydd mot olyckor.


De hanterar nödsituationer som bränder och olyckor tills att förstärkning anländer. Anders Björklund, brandman, är utsedd som värnansvarig på Härön av Räddningstjänsten.


På en ö tar det längre tid innan hjälp kan komma, därför är brandvärnet särskilt viktigt för både fastboende och besökare.


Medlemmarna i brandvärnet är frivilliga och bidrar med sin tid och sina färdigheter utan att ha beredskap. De genomgår regelbunden utbildning och övning i brandbekämpning, första hjälpen och andra räddningsåtgärder för att kunna hantera olika nödsituationer. De deltar i övningar och insatser när de har möjlighet och är på plats på ön.


Brandvärnet har grundläggande utrustning för att hantera bränder och nödsituationer, såsom brandsläckare, vattenpump och slang. Här finns också en del förstahjälpen-material.


För att vi ska ha ett effektivt brandvärn på ön krävs engagemang och deltagande från både fastboende och sommargäster. Fler medlemmar innebär bättre beredskap och snabbare insatser vid nödsituationer. Sommargäster uppmuntras också att gå med och bidra under sin vistelse, kort som lång, eller på helger.

Häröns brandvärn
Häröns brandvärn

Bli en del av Häröns brandvärn


Det är viktigt att vi har många som kan hjälpa till vid nödsituationer. Om du vill bidra, anmäl ditt intresse till Anders Björklund, email: anders.bjorklund@rsgbg.se.


Brandvärnet består av frivilliga som bidrar med den tid de kan avvara, och normalt genomförs cirka 20 timmars övning per år. Även sommarboende är välkomna att vara en del av värnet.


För närvarande har brandvärnet endast nio medlemmar, vilket inte är tillräckligt. Vi behöver fler personer för att säkerställa att det alltid finns någon tillgänglig vid nödsituationer. Det finns inget krav på att delta vid varje övning eller larm; du hjälper till när du kan.


Vid en händelse kan ledningscentralen larma ut brandvärnet. Detta sker idag via sms och man tar sig om man kan till brandvärnet för mer information och för att hämta utrustning. För att gå med i brandvärnet och ta emot larm måste man vara mellan 18 och 65 år. Vid händelse av något så behöver vi ändå hjälp av allmänheten att hjälpa till.


Hjälp från fastlandet tar cirka 20 minuter att nå ön, vilket gör det extra viktigt att ha ett effektivt brandvärn på plats på Härön. Det är också viktigt att alla som kan hjälper till vid en nödsituation efter sin förmåga.

Hjärtstartare - HLR


Vid ett hjärtstopp är det viktigaste att HLR (hjärt- och lungräddning) startar så snart som möjligt.

HLR skall alltid prioriteras.


Tänk på att alltid ringa 112 och be någon hämta hjärtstartare som sitter på väggen av servicehuset vid lekplatsen & det finns en på Magasinet på Härön


Det finns också en på väggen på föreningslokalen Sumpen i Kyrkesund och dessa är allmänna och kan användas av vem som helst.


Hjärtstartarna ger muntliga instruktioner hur man skall koppla upp den och sedan hjälper den dig hur man gör HLR.


HIF kommer under 2025 anordna HLR kurser.