Vandringsleder


Den lättsammaste vandringen är att från färjeläget följa den asfalterade och garanterat bilfria vägen norrut till Rösseberget eller söderut till Stavsundsholmen. (Svart linje på kartan.) Promenaden går bland de vackra husen och med vacker utsikt över sundet där det ständigt passerar båtar hela sommaren

Övriga vandringar är lite mer krävande och stigarna passar inte för barnvagnar. (Rödprickade på kartan.) Du kan behöva stövlar under vår och höst.


Änga.

En längre slinga som tar 1 – 1,5 timmar att ta sig runt. Slingans västligaste punkt är vid den gamla gården Änga. Slingan ansluter till asfalterade vägen dels vid bransdstationen / poststationen, dels längre norrut. Tydliga skyltar visar platserna.

Vandringsleden är sedan markerad med trästolpar med gröna märken. På vissa ställen finns trappor och spångar över vattenfyllda områden.

Vandringsleden     Vandringsleden

Änga     Rastplats

Här finns rastplats och även möjlighet att campa. Vid det timrade vindskyddet finns plats att grilla.

Vindskydd

Hunden.

Detta är en intressant bergsformation på Häröns västliga skänkel. Vandringsleden börjar som ovannämnda led, men vid Änga fortsätter man söder ut. Sista delen av vanderingen går utan markerad stig.

Hunden

Denna vandring bör man planeras som en heldagsutflykt och ta med kaffe i ryggsäcken. Vandringen tar ca 4 timmar. Gardera med stövlar.


Holmudden

– den södra delen av Stavsundsholmen – erbjuder en mycket vacker utsikt över havet i väster och in över Tjörn och i sydost mot Skärhamn. Vid klart väder kan man från högsta punkten i söder se den karaktäristiska siluetten av Carlstens fästning på Marstrand, fyren Trubaduren och den renoverade fyren Pater Noster.

I stenröset på den högsta punkten har ett hjärta placerats hösten 2013. Hjärtat kan användas för de som vill befästa sin kärlek med ett så kallat kärlekslås. Ett kärlekslås är hänglås som kärlekspar låser fast på offentliga platser och vars nyckel kastas bort som en symbol för evig kärlek. Företeelsen har spridits i många europeiska städer under de senaste åren men har förekommit under längre tid i Asien och senare i Italien. Ofta är platsen en bro som förutom att den passeras av många också har ett räcke som ger möjlighet till fastlåsning och nyckeln kan symboliskt fås att försvinna i vattendraget. Platsen för kärlekshjärtat är vald för sin magnifika utsikt. En perfekt plats att lämna kärlekslöfte.

Hjärta

Följ vägen mot Stavsundsholmen och ca 200 meter före vägens slut finns en träskylt som pekar åt höger och visar vandringens början. Följ ängen förbi fotbollsmålen. Därefter utmärks vandringsleden med korta trästolpar med gröna rombformade märken. Här och var finns äldre markering i form av ljusblå pilar målade direkt på berget. Tar ca 45 minuter effektiv tid.

Hunden

Kartan visar ungefär var vandringsstråken går. Observera att största delen av Härön utgör naturreservat. Var vänlig och respektera reglerna. Njut av det storslagna lanskapet men kom ihåg att du inte får:


En karta med illustrerade sevärdheter

 


Denna sida ändrades 2017-07-07